Plattform für Produktions- und Prozessautomatisierung
Eigen producten beste remedie voor snelle wissels in productie

Eigen producten beste remedie voor snelle wissels in productie

Een reputatie als technologisch pionier in eerst klemmen en dan ook grijpen, bouw je niet zomaar op. Het is het resultaat van telkens aanvoelen waar klanten nood aan hebben. Dat is hoe SCHUNK elk jaar weer de grenzen verlegt. Het geheim achter dit succes schuilt in het eigen productieproces. Daar moeten de SCHUNK producten bewijzen dat ze van toegevoegde waarde zijn om kleine series zo rendabel mogelijk te produceren.

SCHUNK

De rode draad doorheen de rest van de geschiedenis van SCHUNK blijft die drang naar innovatie, ook bij Hendrik A. en Kristina I. Schunk die het roer intussen overnamen van hun vader.

Een oude draaibank vormt het beginpunt in de geschiedenis van SCHUNK. In 1945 richtte Friedrich Schunk in zijn garage in Lauffen am Neckar een mechanische werkplaats op om onderdelen en reparaties uit te voeren voor lokale landbouwers. Hij verwierf zich al snel een reputatie als intelligente vakman en kreeg het vertrouwen voor de productie van remtrommels en vliegwielen voor de NSU Prince 4 en precisieonderdelen voor de Porsche 256. Dit eerste order loopt voor een periode van vier jaar. Voor zoon Heinz-Dieter Schunk, die intussen in de zaak van zijn vader aan de slag is, geeft het de tijd om op een nieuw product te broeden: spanklauwen voor klauwplaten. Het motto van vader en zoon luidt immers dat alleen innovatie een bedrijf vooruit kan helpen. Dit is het begin van een nieuw tijdperk dat in 2018 leidt tot een catalogus van wel 300 pagina’s met oplossingen in klemmen. In 1982 voegt het de tweede tak van sport aan zijn portfolio toe: grijptechnologie. De industrie kan vanaf dan een beroep doen op een extra paar handen met veel finesse. De rode draad doorheen de rest van de geschiedenis van SCHUNK blijft die drang naar innovatie, ook bij Hendrik A. en Kristina I. Schunk die het roer intussen overnamen van hun vader. Het heeft het bedrijf gestuwd naar de plaats van wereldleider in klem- en grijptechnologie met meer dan 3.500 werknemers en een omzet van 415 miljoen euro. De producten van SCHUNK zijn vandaag aanwezig in alle delen van de machine.

SCHUNK

SCHUNK mag zich wereldleider noemen in klem- en grijptechnologie met meer dan 3.500 werknemers en een omzet van 415 miljoen euro.

Evoluties klanten zelf ook meemaken
Het hoofdkwartier bevindt zich nog steeds in Lauffen am Neckar. De productiesite die erbij hoort heeft de oorspronkelijke specialisatie van het bedrijf, de klemtechnologie, al sinds 1966 vorm. Eerst met klauwen, drie jaar later volgden ook al de eerste gereedschapshouders. De voornaamste productiesite voor grijpers bevindt zich even verderop in Brackenheim. Net als zijn klanten in de maakindustrie heeft SCHUNK te maken met een high mix, low volume productie. Het reduceren van stilstand- en set-uptijden, het maximaliseren van de flexibiliteit, het verhogen van het gebruiksgemak voor de operatoren… zijn doelstellingen die elke metaalbewerker even vertrouwd in de oren klinken. Om hier in de productiehal in Brackenheim een antwoord aan te geven, rekent SCHUNK in de eerste plaats op zijn eigen producten om snel te kunnen wisselen. Denis Lebeau, zaakvoerder van SCHUNK Intec België: “SCHUNK is nog altijd een maakbedrijf in hart en nieren. De evoluties waar onze klanten aan blootgesteld worden, maken we zelf ook mee. Kleine batches en veel wissels tussen producten en series zijn hier dagelijkse kost. Niet alleen door het brede standaardgamma waar klanten uit kiezen, we doen daarnaast ook specials, helemaal volgens hun wensen. Enkelstuks dus. Door onze eigen producten in te zetten weten we perfect hoe ze van toegevoegde waarde kunnen zijn en waar nog mogelijke verbeteringen voor de toekomst liggen naar performantie, standtijd, snelheid …” Met dank aan de slimme wisselsystemen die SCHUNK onder meer ontwikkelt, kunnen klauwen vandaag in seconden gewisseld worden. 

SCHUNK

Automatisering bepaalt de toon in de productiehallen van SCHUNK.

Digitalisering van productie
Ook aan andere trends, zoals de stijgende kwaliteitseisen, geeft SCHUNK gehoor. “Elke grijper die hier geproduceerd wordt, wordt individueel gecontroleerd. Met een precisie van minder dan 3 µm staan we wereldwijd aan de top”, vertelt Lebeau trots. Om die kwaliteit te garanderen en op te drijven zet SCHUNK volop in op de digitalisering van zijn productie. In de productie passeer je geregeld langs grote schermen die de prestaties van meerdere machines bundelen en visualiseren. Dit proces is nog niet ten einde. Machine per machine wordt het uitgebreid om de output te kunnen verwerken in het ERP-pakket en terug te koppelen naar de werkvloer voor een perfect geharmoniseerde productie. Op termijn is het de bedoeling dat het CNC-programma automatisch gegenereerd kan worden en geselecteerd wanneer het stuk aan de beurt is. Door het oproepen van het productieorder weten de operatoren en machines genoeg om aan de slag te gaan, zonder dat er nog papier bij komt kijken. “Dit doen we niet zomaar. De bedoeling van digitalisering is om betere producten voor onze klanten te maken die voor hen geld kunnen opbrengen en kosten kunnen reduceren”, geeft Lebeau nog mee.

SCHUNK

De JL 1 grijper werd specifiek ontworpen voor cobots en sleepte niet voor niets de prestigieuze Hermes award in de wacht.

Ingebouwde procesbewaking aan de bron
Maar ook met zijn eigen producten is SCHUNK de weg van de toekomst ingeslagen. Een mooi voorbeeld daarvan is de EGP. Deze krachtige 24 V-grijper is specifiek ontwikkeld voor een snelle pick-and-place van kleine onderdelen. Hij scoort niet alleen met zijn hoge grijpkrachten en snelheid, maar ook met de integratie van IO-Link. Het ingebouwde meetsysteem waakt bovendien over het voltage, de stroom, de temperatuur en de status van de EGP grijper. “Fouten worden automatisch gerapporteerd aan het bovenliggende sturingssysteem. De positie van de vinger en de grijpkracht kan eenvoudig variëren van cyclus tot cyclus, wat de flexibiliteit van de productie ten goede komt. Net wat klanten nodig hebben”, vertelt Lebeau. Wat bij de grijptechnologie zeker ook in het oog springt, dat zijn de JL 1 grijpers. Deze werden specifiek ontworpen voor cobots en sleepten niet voor niets de prestigieuze Hermes award in de wacht. “Deze unieke intelligente grijper interageert en communiceert met de operator. Op die manier wordt de samenwerking tussen mensen en robots ondersteund en kunnen mens en machine hand in hand werken op een inherent veilige manier. Want de technologie met een complex ingebouwd sensorsysteem verifieert en herkent de operator, zodat hij automatisch zijn kracht kan begrenzen. Tegelijkertijd houdt hij het werkstuk te allen tijden stevig geklemd”, vat Lebeau de voornaamste troeven samen. 

 

SCHUNK

Dankzij de eigen producten kan SCHUNK in zijn productie snel wisselen tussen producten en series.

SCHUNK

De EGP is specifiek ontwikkeld voor een snelle pick-and-place van kleine onderdelen. Deze krachtige 24 V-grijper scoort niet alleen met zijn hoge grijpkrachten en snelheid, maar ook met de integratie van IO-Link.

SCHUNK

Het ingebouwde meetsysteem waakt over het voltage, de stroom, de temperatuur en de status van de EGP grijper.

"*" kennzeichnet Pflichtfelder

Senden Sie uns eine Nachricht

Dieses Feld dient der Validierung und sollte unverändert bleiben.

Wir setzen Cookies ein. Auf diese Weise analysieren wir die Nutzung der Website und verbreiten das Nutzungskonzept.

Einzelheiten

Können wir Ihnen dabei helfen?