Platform over productie- en procesautomatisering
Communicatie via industriële glasvezel

Communicatie via industriële glasvezel

B.E.S.D. levert embedded computerkaarten en -systemen en datacommunicatieproducten voor industriële automatisering. Eén van de pijlers in het uitgebreide portfolio is glasvezel datacommunicatietechnologie. Een snelgroeiende technologie waarvan de voordelen bij steeds meer bedrijven bekend raken. Eigenaar Kristof Stas legt uit welke voordelen dit zijn en op welke manier B.E.S.D. kan ondersteunen. Dit is niet alleen met de levering van zowel passieve als actieve producten, maar ook met advies, uitleg en partnerschap in de breedste zin van het woord.

Analoge of digitale I/O naar glasvezelconverters maken point-to-point-structuren transmissiepaden tot 100 km mogelijk.

Datacommunicatie wordt in een tijd van Smart Industry, elektrificatie en autonomie steeds belangrijker. Data in het kader van aansturen en veiligheid, maar ook monitoring en onderhoud moet snel maar vooral betrouwbaar verstuurd en ontvangen kunnen worden. Steeds meer bedrijven maken hiervoor gebruik van glasvezel.

Glasvezel: waaróm dan?

Een belangrijk voordeel van glasvezel voor datacommunicatie binnen de industrie is de hoge betrouwbaarheid. Glasvezel is bijvoorbeeld ongevoelig voor externe factoren als extreem hoge of lage temperaturen en vochtinwerking, die in andere oplossingen tot corrosie of een andere vorm van degradatie zouden kunnen leiden. Omdat het verzenden van informatie via glasvezel gebeurt met lichtsignalen, is er ook geen kans op verstoring door elektrische of magnetische velden (interferentie). 

Een tweede voordeel is het feit dat met glasvezel grote afstanden – tot enkele kilometers zonder versterking – te overbruggen zijn. Omdat glasvezel ook een grotere bandbreedte heeft en relatief lage verliezen, zijn bovendien grote hoeveelheden data gelijktijdig met hoge snelheid over deze afstanden te transporteren. Tot slot is het mogelijk over dezelfde glasvezelkabel verschillende ‘talen’ (protocollen) te sturen, waarmee aansluiting op apparatuur van verschillende leveranciers geen probleem is. Door deze specifieke voordelen wordt glasvezel steeds breder toegepast. Denk daarbij aan zonneparkprojecten, windturbines, openbare energiedistributiepunten maar uiteraard ook de maakindustrie, procesindustrie en feitelijk overal waar betrouwbare datacommunicatie van belang is.

Van nul tot prof

Een glasvezelnetwerk bestaat uit een diversiteit aan componenten die beschikbaar zijn in verschillende uitvoeringen. Voor de beginner is het dus geen eenvoudige zaak om de juiste keuzes te maken. Daarom heeft B.E.S.D. een speciale afdeling opgezet waar alle kennis en ervaring beschikbaar is om klanten op weg te helpen. Stas: “Hierdoor kunnen we klanten bedienen die volledig aan het begin staan tot klanten die al gebruik maken van grotere of complexere netwerken en deze willen uitbreiden of aanpassen. Bij beginners leggen we graag de volledige basis uit, zodat het betreffende bedrijf zelf kan beslissen óf het wil overstappen naar glasvezel en waar dit in eerste instantie moet worden ingezet.”

De compacte FIMP-S splitterbox beschikt over verschillende koppelingen waaronder ST, SC, LC-Quattro en E2000.

Daarnaast geeft B.E.S.D. regelmatig advies aan klanten met betrekking tot de juiste componenten. Soms ook ongevraagd. Stas: “Niet zelden controleren we de bestelling van onze klanten en nemen contact op als we vermoeden dat ze een betere of soms ook goedkopere keuze hadden kunnen maken. De technologie gaat wat dat betreft ook erg snel, dus nieuwe oplossingen of producten zijn niet altijd direct bij iedereen bekend. En juist omdát de keuze groot is, maken we ieder product apart op klantspecificatie. Dankzij een efficiënte logistiek kunnen we deze alsnog snel leveren.”

Actief en passief

Het productportfolio bestaat uit actieve en passieve componenten. Een passief component is bijvoorbeeld de splitterbox waarvan B.E.S.D. veel verschillende uitvoeringen op voorraad heeft. Denk aan ATEX-varianten voor gebruik in explosiegevaarlijke omgevingen, maar ook aan een hybride variant die koperen RJ45- en glasvezelkoppelingen integreert in één enkel apparaat. Verder omvat het programma ethernet switches, PEL-modules voor Smart Cities, producten voor seriële datacommunicatie, media-omvormers, optische bypasses en omvormers voor zowel analoge als digitale signalen. De compatibele media-omvormers integreren naadloos met alle vezeltypen, inclusief multimode en single-mode. Verder zijn deze componenten naar wens in een kring te plaatsen, wat de betrouwbaarheid van het netwerk verder verhoogt. Stas: “Neem graag contact op voor een vrijblijvend advies over datacommunicatie via glasvezel in uw bedrijf. Wij zijn ervoor.”  

Heeft u vragen over dit artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met BESD Benelux BV.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Telefoonnummer +31 (0) 493 316 554 E-mailadres [email protected] Website besd.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten