Platform over productie- en procesautomatisering
Een nieuwe geautomatiseerde productielijn bij Auping
Detail van de Delta robot waarbij een triflex R van igus voor een veilige en storingsvrije energietoevoer zorgt.

Een nieuwe geautomatiseerde productielijn bij Auping

Industriële robotisering kan leiden tot diverse voordelen, zoals kostenbesparing, kwaliteitsverbetering en -bewaking en een hogere efficiency. Ook lost het vaak personeelstekort op. Hollander Techniek biedt diverse robotiseringsoplossingen voor de maakindustrie. Een sprekend voorbeeld is haar bijdrage aan de toekomstbestendige circulaire matrassenfabriek van Auping.

“Bedrijven kunnen bij ons terecht met al hun robotiseringsvraagstukken, van ontwerp tot realisatie en onderhoud”, zegt Ronald Vollenbroek. Hij is werkvoorbereider bij Hollander Techniek, een Nederlands familiebedrijf dat in 49 jaar is uitgegroeid van installateur naar totaalinstallateur en system integrator. 

Finetuning van de lineaire en driedimensionale energietoevoer op de gripper van de robot ten tijde van de inbedrijfstelling.

Bijzondere bewegingen

Matrassenfabrikant Koninklijke Auping klopte voor haar nieuwe circulaire matrassenlijn aan bij Hollander Techniek. “Samen met Machinefabriek Geurtsen hebben we de krachten gebundeld in de joint venture Robotize. Het doel? Een volledig gerobotiseerde productielijn voor circulaire matrassen realiseren.” Het was een uitdagend project. “De robotlijn moet een grote hoeveelheid verschillende matrasvarianten kunnen produceren, terwijl per matras verschillende onderdelen laag per laag op elkaar worden gelijmd. Om het geheel af te werken, wordt nog een schuimlaag eromheen gelijmd. Hierdoor maakt de robot bijzondere bewegingen, waarbij hij objecten van 1,80 bij 2,30 meter in twee richtingen tot 270 graden probleemloos moet kunnen roteren.”

De nieuwe productielijn bij Auping is grotendeels gerobotiseerd en wordt automatisch aangestuurd.

Op locatie

Dit betekent ook dat de bekabeling en kabelgeleiding de bewegingen en hoge snelheden aan moeten kunnen. “Voor de bekabeling deden we daarom beroep op igus, dat hierin is gespecialiseerd”, zegt Vollenbroek. Roderick Mollema, technical accountmanager bij igus licht toe: “Om het totaalpakket – de bekabeling en triflex kabelrups speciaal ontwikkeld voor robottoepassingen – te kunnen afstemmen op de toepassing, hebben we eerst alle parameters in een configurator ingevoerd. Met de huidige techniek kunnen we vervolgens in 3D-modellen de rotaties en bewegingen goed in kaart brengen, zodat we een stevige basis als uitgangspunt hebben. De finetuning gebeurt op locatie door de robot op langzame snelheid zijn bewegingen te laten uitvoeren. Waar nodig kan de triflex rups nog eenvoudig ingekort of verlengd worden en worden de kabels van trekontlasting voorzien.”

De robotlijn moet een grote hoeveelheid verschillende matrasvarianten kunnen produceren, terwijl per matras verschillende onderdelen laag per laag op elkaar worden gelijmd.

Gewicht

“Deze robots zijn geen standaard machines die een aantal keer worden verkocht”, vervolgt Vollenbroek. “Zo speelde bij dit project ook het gewicht een belangrijke rol. De robot voert snelle bewegingen uit, terwijl de gripper en het object dat gegrepen moet worden al zwaardere varianten zijn.” Mollema: “Daarom – en ook om zo kostenefficiënt mogelijk te werken – is er niet voor een pneumatische variant gekozen maar voor een lineair tractiesysteem met 70 centimeter extra lengte, precies voldoende voor de rotatie van de kop.” De nieuwe productielijn is bij Auping inmiddels in gebruik genomen. Hij is grotendeels gerobotiseerd en wordt automatisch aangestuurd. “Hierdoor kan Auping circulaire matrassen efficiënt en in grote aantallen – tot 600 per week – van de band laten rollen”, aldus Vollenbroek.

Steenstrips

Hij benoemt nog een bijzonder project waar robotisering een belangrijke rol speelt. “Om het bouwen van gevelelementen te verduurzamen, was het de wens van VKP, gespecialiseerd in prefab bouwen, om in haar fabriek gerobotiseerd gevelstrips te verlijmen. Waar in traditionele omstandigheden werknemers met beschermende kleding een gevel handmatig in 18 uur van gevelstrips voorzien, kan onze robot dit in 20 minuten volledig geautomatiseerd. De Delta robot voor snelle pick & place taken die we hiervoor hebben gekozen, kan een gebied van 1,5 meter bestrijken. Hij neemt de steenstrips en verlijmt deze met de juiste druk op de juiste positie, met een tiende millimeter nauwkeurigheid. Er zijn met andere woorden veel sensoren op de robotkop nodig, wat betekent dat er eveneens veel bekabeling aan te pas komt in een beperkte ruimte.” Mollema: “Aangezien je met lijmdampen te maken hebt, is hier een standaard pvc-kabel niet aan de orde. In deze omstandigheden is PUR of TPE als buitenmantel geschikt, waarbij we rekening houden met de buigradius. Door de beperkte ruimte hebben we de bekabeling opgesplitst in losse aders zodat een compactere samenstelling mogelijk is.” De robot zal dit jaar nog in gebruik worden genomen.

Samenwerking

Hollander Techniek en igus werken al enige jaren samen. Vollenbroek: “De lijnen zijn heel kort en de samenwerking verloopt erg vlot. Voor de reguliere projecten volstaat de online configurator van igus om bestellingen door te geven. Hier is geen extra expertise nodig. Maar voor de bijzondere projecten is het fijn om een goede gesprekspartner te hebben die meedenkt in mogelijkheden.”  

Heeft u vragen over dit artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met igus B.V..

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Telefoonnummer 0346-353 932 E-mailadres [email protected] Website igus.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten