Nu de energieprijzen de afgelopen jaren blijven stijgen, zoeken bedrijven in verschillende sectoren actief naar manieren om hun energiekosten te verlagen. Deze nadruk op kostenreductie wordt aangestuurd door de aanzienlijke impact die stijgende uitgaven hebben op de productiekosten en het algehele concurrentievermogen van bedrijven. Bovendien is het belangrijk om te benadrukken dat met het toenemende gevaar van klimaatverandering duurzaamheid niet langer een keuze is, maar een noodzaak om een betere toekomst voor toekomstige generaties veilig te stellen. Het is essentieel geworden voor industrieën om prioriteit te geven aan het verkleinen van hun CO2-voetafdruk en het terugdringen van de CO2-uitstoot. Pompen, bekend om hun aanzienlijke energieverbruik, bieden bedrijven een belangrijke mogelijkheid om hun operationele efficiëntie te verbeteren, wat leidt tot een vermindering van de energie-uitgaven en een daaruit voortvloeiende vermindering van hun CO2-voetafdruk.
Pompen spelen een cruciale rol in elke industriële fabriek en kunnen worden beschouwd als het hart van de hele operatie, maar dragen ook aanzienlijk bij aan het energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen. Pompsystemen zijn verantwoordelijk voor meer dan 20% van de totale wereldwijde behoefte aan elektrische energie en het percentage elektrische motorenergie dat door centrifugaalpompen in een fabriek wordt gebruikt, kan variëren afhankelijk van de industrie, met een bereik van 25 tot 60%. Om de energiekosten te verlagen en bij te dragen aan een duurzame toekomst, is het essentieel om de pompefficiëntie te verbeteren en de CO2-uitstoot te verminderen. Door energiezuinige praktijken op de pompen te implementeren, kunnen bedrijven hun operationele kosten verlagen, hun milieuverantwoordelijkheden nakomen en bijdragen aan een groenere toekomst.
Pompen lijden energieverliezen bij het omzetten van mechanische energie in vloeistofenergie. Er zijn drie hoofdtypen energieverliezen die pompen tegenkomen: mechanische, volumetrische en hydraulische verliezen:
1) Mechanische verliezen worden veroorzaakt door wrijving van roterende componenten zoals lagers, kleppen en afdichtingen.
2) Volumetrische lekverliezen treden op als gevolg van lekkage via verschillende afdichtingsopeningen in het natte uiteinde van de pomp, inclusief gebieden zoals de slijtringen van de pomp.
3) Hydraulische verliezen worden veroorzaakt door wrijving van de vloeistofwand in de behuizing, waaier en het leidingsysteem van de pomp.
Deze verliezen hebben een aanzienlijke invloed op de algehele efficiëntie en prestaties. LOCTITE Protective Coatings bieden een oplossing om hydraulische verliezen te beperken door een glad en wrijvingsloos oppervlak te creëren op pompcomponenten waar getransporteerde vloeistof in contact is.
Hydraulisch energieverlies is direct gekoppeld aan oppervlakteruwheid langs het stromingspad. Oppervlakteruwheid kan het gedrag van vloeistoffen in convectieve stromingen aanzienlijk beïnvloeden door verstoringen in het snelheidsprofiel te veroorzaken, waardoor de oppervlakteweerstand wordt beïnvloed. Wanneer het oppervlak ruwer is, veroorzaakt het meer wrijvingsenergieverlies en neemt de turbulentie in de stroming toe.
Door de juiste coatings op de behuizing en waaier aan te brengen, kan een oppervlak met een lage oppervlakte-energie worden bereikt. Coatings met een lage oppervlakte-energie en een hoge contacthoek spelen een cruciale rol bij het minimaliseren van wrijvingsverliezen in pompsystemen. Het coaten van de behuizing en waaier met een coating met een lage oppervlakte-energie helpt het energieverlies veroorzaakt door wrijving in het stromingspad te verminderen, wat leidt tot een verbeterde efficiëntie. Bovendien zorgt een oppervlak met een hoge contacthoek ervoor dat vloeistoffen moeiteloos over het gecoate oppervlak bewegen, wat resulteert in minimale weerstand en verminderde wrijvingsverliezen. Daarenboven resulteert de continue werking van de pomp erin dat het oppervlak van de pomp wordt aangetast door de schurende en corrosieve gepompte media, wat leidt tot een vermindering van de efficiëntie. Het aanbrengen van beschermende coatings kan deze achteruitgang voorkomen en een langdurige efficiëntie garanderen. De coating fungeert als een beschermende barrière en zorgt voor een soepele en efficiënte werking van de pomp.
Echter, een verbeterde efficiëntie kan worden bereikt door het gebruik van de coatingmethode, die niet alleen van toepassing is op pompen die gerepareerd moeten worden, maar ook op nieuwe eenheden en eenheden die zonder problemen werken. LOCTITE beschermende coatings kunnen helpen om de pompefficiëntie te verbeteren.
LOCTITE heeft een verscheidenheid aan geavanceerde producten die zijn ontworpen om de pompefficiëntie te verbeteren en het energieverbruik te verminderen, evenals het oppervlak van de pomp te beschermen tegen slijtage en corrosie. Deze omvatten producten zoals LOCTITE PC 7255, LOCTITE PC 7337 en LOCTITE PC 7227, die allemaal specifiek zijn gemaakt om aan verschillende behoeften te voldoen. Een opmerkelijk voorbeeld is LOCTITE PC 7337, dat opvalt als een hybride beschermende coating van de nieuwe generatie. Dit product is een combinatie van epoxy en siliconen. LOCTITE PC 7337 heeft een speciale formule die resulteert in indrukwekkende kwaliteiten zoals een lage oppervlakte-energie van 23 mN/m, een hoge oppervlaktecontacthoek van 1060 (volgens ASTM D 7334) en een uitzonderlijk bestendigheid tegen slijtage in vergelijking met keramisch gevulde epoxycoatings. Deze unieke formule biedt een oppervlak dat hydrofoob, glanzend, glad en wrijvingsarm is. Dit resulteert in minder energieverlies door wrijving in het pompsysteem.
Door LOCTITE Protective Coatings te gebruiken, kunnen bedrijven aanzienlijke winsten behalen in pompefficiëntie, wat zich vertaalt in een lager energieverbruik en kostenbesparingen. Deze coatings stellen bedrijven in staat om de pompprestaties te optimaliseren, hydraulische verliezen te minimaliseren en de algehele operationele effectiviteit te verbeteren. Casestudies uitgevoerd bij toonaangevende bedrijven in de water-, raffinaderij-, chemische en staalindustrie tonen aan dat met coatings een toename van 6-25% bereikt kan worden in de gebruikte pompen, afhankelijk van de staat van de pomp. Met een nieuwe pomp kan een toename van 3-7% in efficiëntie worden bereikt.
Nu bedrijven de uitdagingen van stijgende elektriciteitskosten en ecologische duurzaamheid aangaan, wordt het optimaliseren van de pompefficiëntie van het grootste belang. LOCTITE Protective Coatings bieden een betrouwbare en effectieve oplossing om de pompprestaties te verbeteren door hydraulische verliezen te beperken en wrijving te verminderen. Met producten zoals LOCTITE PC 7337, gekenmerkt door zijn lage oppervlakte-energie en hoge contacthoek, stelt LOCTITE bedrijven in staat om gladde, wrijvingsarme oppervlakken te bereiken, wat resulteert in een verbeterde pompefficiëntie, lagere kosten en een duurzamere toekomst voor iedereen.
Deze oplossing voor pompefficiëntie illustreert perfect dat Henkel met haar merk LOCTITE veel meer is dan gewoon een leverancier van lijmen, afdichtingsmiddelen en coatings. Henkel wil met LOCTITE een betrouwbare partner zijn. Met alle expertise opgedaan gedurende al die jaren wereldwijd kan Henkel met de klant aan tafel zitten en samen dieper ingaan op uitdagingen zoals efficiëntieverhoging, duurzaamheid en kostenbesparing en daarvoor dan ook professionele en innovatieve oplossingen voorstellen, ze helpen implementeren en ondersteuning bieden in het verdere proces. Telefonische ondersteuning, op maat gemaakte opleidingen, analyses van klantprocessen, het digitale leerplatform LOCTITE(R) XPLORE, …: het zijn maar enkele voorbeelden van de totaalservice die LOCTITE biedt. Met de nieuwe slogan ‘Beyond the Bond’ wil LOCTITE haar concrete engagement duidelijk maken om als volwaardige partner mee te denken met de klant.
Neem dan rechtstreeks contact op met Henkel Nederland bv.