- Nieuws
- Motion & Drives
- Control & Network
- Process & Instrumentation
- Sensor & Vision
- Services & Solutions
- IT & OT
Ruimte is schaars in de productie. Maar heeft u al overwogen om ook de kubieke meters onder het dak van uw bedrijfshal ten volle te benutten? Daar liggen immers mogelijkheden voor een extra verdieping. Op voorwaarde tenminste dat u een efficiënte logistieke flow kan op het getouw zetten. Dat is het uitgangspunt van de Backbone van RDL Engineering. Hiermee kunnen bedrijven naadloos hun logistieke processen over verschillende etages verbinden. RDL Engineering culmineert in dit concept zijn ervaring in horizontale en verticale bewegingen om uw productie vlotter dan ooit te laten lopen.
Naarmate een bedrijf groeit, raakt ook de productievloer steeds voller met machines, voorraad en medewerkers. Voor wie verder wil uitbreiden of optimaliseren zal het zoeken zijn naar vierkante centimeters op de werkvloer. Daarom richten steeds meer ondernemers hun blik omhoog. De kubieke meters onder het plafond blijven vaak nog onbenut. “Voor ondernemingen kan een extra verdieping of een mezzanine een uitstekende oplossing zijn om aan orderpicking te doen, de voorproductie van halffabrikaten voor te bereiden …”, opent zaakvoerder Dominiek De Leersnijder. Hij staat samen met broers Vincent en Xavier aan het hoofd van het Izegemse bedrijf. Maar hoe kunnen ze dan hun logistieke processen zo efficiënt mogelijk over verschillende verdiepingen organiseren? Dat is de vraag die RDL Engineering zich stelde, want grote, volautomatische magazijnen zijn niet altijd op de leest van kmo’s geschoeid. Het antwoord: de Backbone!
Met de Backbone heeft RDL Engineering een logistiek concept ontwikkeld dat zijn expertise in handling, rollenbanen (horizontaal) en liftsystemen (verticaal) samenbrengt. De Leersnijder: “Omdat we duidelijk die nood voelden vanuit de markt, zijn we beginnen nadenken over hoe we ons klanten konden helpen ruimte besparen en tegelijkertijd buffers creëren om productie-onevenwichten op te vangen. Dat resulteerde in drie varianten die we telkens op maat van de klant kunnen aanpassen aan zijn specifieke situatie.” De 1D-Backbone is de simpelste uitvoering en bestaat eenvoudigweg uit een liftsysteem met rollenbanen die naadloos verbonden zijn. Hier heeft RDL Engineering al honderden referenties voor op zijn palmares. Dit kan modulair uitgebreid worden tot de 2D-BackBone. De lift wordt dan mobiel gemaakt, waardoor het meerdere cellen kan bedienen. Aanvoer van grondstoffen, meenemen van afgewerkte bestellingen, bufferen van halffabrikaten, het kan allemaal in één systeem. Bij de 3D-Backbone ten slotte roteert de lift nu in een kokersysteem. Deze variant blinkt uit in efficiënt omspringen met ruimte. Voor een veertigtal palletten doet hij het 50 à 60% beter dan een manuele oplossing.
Wat voor RDL Engineering primeerde, dat is dat bovenop de gerealiseerde ruimtebesparing, elke individuele pallet perfect bereikbaar blijft. De Leersnijder: “De Backbone, zijn naam zegt het al, kan uitgroeien tot de ruggengraat van uw productie, waar alle stappen die nodig zijn voor uw product perfect op aansluiten. Door de bereikbaarheid van elke pallet of box, de klant heeft wat dat betreft ook alle mogelijkheden, kunnen ook alle materialen (grondstoffen, halffabrikaten, afgewerkte producten, ordergepickte bestellingen …) in één en hetzelfde magazijn terechtkomen voor een efficiënte flow doorheen uw volledige productie. En het systeem kan meegroeien met uw succes. Er hoeven dan enkel extra in- en uitgangen gemaakt te worden.” De sterkte van de Backbone als logistieke nieuwkomer, zit ook in het hoofd en de handen van zijn bedenker. RDL Engineering heeft al meer dan dertig jaar ervaring en expertise in de automatisering van interne transportsystemen en liften. Ze kunnen ook alles in de periferie rond de Backbone naadloos integreren. Software bijvoorbeeld om een perfect zicht te houden op de voorraad of liftsystemen. Of een robot om een deel van uw logistiek te automatiseren.
“De Backbone is ontworpen om klanten logistiek te ontzorgen, zodat hun productie vlotter dan ooit draait. Het is een oplossing voor iedereen die op meerdere niveaus wil kunnen werken. En dat hoeft heus niet over een spectaculaire logistieke organisatie te gaan. De kosten en ruimte die de Backbone helpt besparen en de winst in tijd en efficiëntie maken hem voor elke kmo interessant”, besluit De Leersnijder.