Platform over productie- en procesautomatisering
Automatiseren is monitoren
Een complex logistiek systeem bij Hoek Groep zorgt ervoor dat bloemen en planten op het juiste moment op de juiste plek aankomen.

Automatiseren is monitoren

Hoek Group in Floraholland Rijnsburg is een exportbedrijf van snijbloemen dat zich richt op 53 verschillende landen en haar producten inkoopt op de veiling en rechtstreeks bij kwekers in binnen- en buitenland. Voor de verwerking van dit kwetsbare product, realiseerde het bedrijf op het terrein van Floraholland Rijnsburg een geavanceerd logistiek systeem. Voor het monitoren van het Industrieel Ethernet netwerk wordt gebruik gemaakt van Anybus Diagnostics van HMS Networks.

Een bloemenwinkel in Groot-Brittannië ontvangt twee keer per week een lading bloemen en planten uit Nederland. Niets bijzonders; hij bestelt op het internet wat hij denkt te verkopen en het assortiment wordt keurig verpakt in dozen en op tijd bezorgd.

De Anybus Altas van HMS Networks wordt – samen met Ethertap – ingezet voor het monitoren van het Industrieel Ethernet bij Hoek Groep.

Logistieke trein

Niets bijzonders? Deels. Om dit moment van tijdige overdracht van kwaliteitsproducten ‘uit Nederland’ mogelijk te maken, gaat een geavanceerde logistieke trein vooraf. Groothandel Hoek Group heeft hiervoor in Rijnsburg diverse (grote) ruimtes ingericht om inkomende bloemen vanaf de veiling of direct van de kweker in razend tempo te verwerken. De orders worden logistiek gestart middels diverse algoritmes vanuit het WMS. De orderbon wordt naar de logistieke ruimte gestuurd waarna een indrukwekkend proces begint. 

De bloemenvoorraad staat op de zogenaamde stapelwagens en wordt door RGV’s (rail guided vehicles) naar het pickgebied gebracht. Hier start het fijnmazig ‘picken’ waarbij de betreffende medewerker de juiste producten uitneemt, deze in dozen verpakt en de dozen op een transportband plaatst. Vanaf hier verplaatst de bestelling zich richting een andere container die uiteindelijk in het vliegtuig, een vrachtwagen of de trein wordt geplaatst die naar de gewenste bestemming rijdt.

Anybus Diagnostics is de nieuwe naam voor de bekende oplossingen van PROCENTEC.

Fijnmazigheid

Marcel van Egmond is ICT manager bij Hoek Group en weet: “Ons bedrijf is op diverse fronten uniek. Ten eerste hebben we een zeer fijnmazig netwerk waardoor we ook kleine hoeveelheden – typisch 1 bos of plant – kunnen handelen voor een bestelling. Daarnaast zijn we voorraadhoudend, wat betekent dat we in principe een zeer hoge snelheid van leveren kunnen aanhouden. En dat moet eigenlijk ook wel, met een webshop waar je 24/7 kunt bestellen.”

De hoge automatiseringsgraad betekent echter ook een grote verantwoordelijkheid voor de ICT-omgeving. Bouwe Kuijt, IT architect legt uit: “De RGV’s, robots, inspectiesystemen en transportbanden worden automatisch aangestuurd via een Industrieel Ethernet netwerk. Omdat alle processen met elkaar samenhangen, betekent de verstoring van één proces de verstoring van alle daaropvolgende processen. Met de hoeveelheden die wij dagelijks verwerken en de zeer korte levensduur van onze producten, wil je dat echt niet.”

Het dashboard bij Hoek Groep geeft aan hoe slim dit bedrijf omgaat met data om processen nog efficiënter en beter te laten verlopen.

Anybus diagnosesystemen

Om de beschikbaarheid van het Industrial Ethernet netwerk zo goed mogelijk te garanderen, besloot Hoek Groep het bedrijf HMS Networks in de arm te nemen. Yuan Lee, Business Development Manager bij HMS: “Ons bedrijf heeft een uitgebreide kennis van industriële netwerken en biedt een breed scala aan producten en oplossingen om bedrijven te helpen bij het ontwerpen, implementeren en onderhouden van betrouwbare en efficiënte industriële communicatienetwerken.” Van Egmond: “HMS is vanaf het begin volledig betrokken geweest bij de analyse van onze processen om op basis daarvan een goed voorstel te doen. Hiermee hebben we nu een systeem dat ons Ethernet voortdurend monitort en bovendien inzicht geeft in de werking ervan. We kunnen op ieder moment meekijken, maar de data ook gebruiken om over langere tijdspannen te kijken hoe processen verlopen en waar eventueel optimalisaties mogelijk zijn. En bovendien: áls er een storing optreedt, geeft het systeem direct aan waar het probleem zich bevindt zodat je uiteindelijk weer snel aan de slag kunt.”

HMS Networks heeft ook expertise in draadloze communicatieoplossingen voor industriële toepassingen. Het bijbehorende productengamma omvat draadloze gateways en routers van Anybus Wireless voor het verbinden van apparaten en systemen via draadloze technologieën zoals WLAN, Bluetooth en 4G/5G. Bij Hoek Group draait op dit moment een proef om RGV’s draadloos aan te sturen.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details