Platform over productie- en procesautomatisering
E-boiler conform EPCm-contract

E-boiler conform EPCm-contract

In het kader van de energietransitie besloot Mars in Veghel één van haar gasgestookte ketels te vervangen door een elektrische variant: een E-boiler. Vicoma werd benaderd voor de engineering en begeleiding bij de plaatsing, waarbij de technisch specialist aanbood om dit via een EPCm-contract te doen. Hiermee is Mars volledig ontzorgd op alle aspecten van engineering, project- en construction management, waarbij veiligheid een van de belangrijkste aspecten is.

Omdat de E-boiler een vermogen van 10 MW heeft, zijn er nieuwe afspraken met de energieleverancier gemaakt.

Mars in Veghel heeft een missie. Op de homepage van het meer dan 100 jaar oude familiebedrijf maakt de bezoeker eerst kennis met alle ambities rondom duurzaamheid, het welzijn van mensen en een betere wereld voor huisdieren. Het zijn waarden die bedrijfsbreed maar ook daarbuiten krachtig worden uitgedragen. Daarna volgen pas de chocoladeproducten, dierenvoer en diverse rijstproducten.

Technische duurzaamheid

Het thema duurzaamheid komt onder meer naar voren in de eigen productieprocessen. Zo maakte het bedrijf gebruik van twee grote, gasgestookte ketels voor de productie van stoom en warmte voor uiteenlopende processtappen. In het kader van ‘gasloos’ besloot Mars één van de ketels te vervangen door een elektrische variant: een E-boiler.

Op basis van een EPCm-contract is het project voor de E-boiler geheel door Vicoma gerealiseerd.

Peter Koppens is projectmanager bij Vicoma en vertelt: “Het vervangen van zo’n ketel is serieus wat anders dan het vervangen van een lamp. Denk maar in: eerst moet de gasgestookte ketel veilig verwijderd worden, rekening houdend met de gasaansluitingen en al het lopende leidingwerk. Met het plaatsen van de E-boiler zullen bovendien alle gasgerelateerde zaken verwijderd en vervangen moeten worden door elektra. En dat is meer dan een kabeltje trekken. We hebben het over een boiler met een vermogen van 10 MW. Dit betekent dat er nieuwe afspraken met de energieleverancier nodig zijn, dat het eigen bedrijfsnet moet worden verzwaard, enzovoorts. O ja, en vergeet niet dat deze ketels niet door de deur passen. Er zal dus iets moeten gebeuren met het slopen van een muur en het lichten van een dak.”

Naast alle sloop-, bouw- en installatiewerkzaamheden, ontwierp Vicoma ook alle bordessen om veilig onderhoud en inspecties te kunnen uitvoeren.

EPCm-contract

Mede vanwege de workload van de eigen mensen, werd Vicoma gevraagd  om de opdracht conform een EPCm-contract aan te bieden. Deze afkorting staat voor Engineering, Procurement and Construction management. Dit is een effectieve en flexibele contractvorm voor de realisatie van industriële projecten waarin alle aspecten worden meegenomen, van ontwerp en engineering tot aan inkoop en constructie. Het zou het eerste project zijn dat door Vicoma volgens dit principe wordt uitgevoerd voor Mars. Een aanpak die voor herhaling vatbaar bleek.

Mars in Veghel heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Het vervangen van een gasgestookte ketel door een E-boiler is daarvan een uitstekend voorbeeld.

Koppens: “Eén van de punten waarmee we Mars echt hebben ontzorgd, zijn alle voorbereidingen en aanpassingen die nodig waren om de E-boiler te kunnen plaatsen. Dus de begeleiding van de diverse contractors voor zowel sloop als nieuwbouw. Wij hebben de basis gelegd voor het ontwerp van de nieuwe technische installatie, inclusief bordessen om veilig onderhoud uit te voeren, en hebben het hele projectmanagement gedaan. Hierbij hoort ook een back-upsysteem dat draaide toen de oude ketel er niet meer was en de nieuwe nog niet in bedrijf was gesteld.”

Eindresultaat

Inmiddels zet Koppens de laatste spreekwoordelijke puntjes van dit project op de i. De E-boiler is geïnstalleerd en draait naar volle tevredenheid. Koppens: “We hebben de ketel met een aantal mensen van de projectgroep afgenomen in Noorwegen bij de fabrikant van de E-boiler, die is geleverd en geïnstalleerd door ECO Steam and Heating Solutions uit Tilburg. Bijzonder hoe je vervolgens het verschil ziet: in plaats van een gasgestookte installatie die je vooral hoort door het verbranden van het gas naar een elektrische boiler met een aan/uit-knop. Je hoort, ziet en ruikt niets, er beweegt niets, maar ondertussen wordt er met een vermogen van 10 MW water omgezet in stoom. Een machtig project voor zowel Mars als Vicoma dat alle basis biedt voor weer een volgend project.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details