Platform over productie- en procesautomatisering
Biogasanalyzers helpen de grote doelen te behalen

Biogasanalyzers helpen de grote doelen te behalen

Nog niet zo lang geleden waren termen als klimaatverandering, koolstofneutraal of energietransitie vage begrippen. Sindsdien zijn de geesten langzamerhand beginnen rijpen, vooral in de industrie, bij CEO’s en ondernemers. Burgers zijn er grotendeels van overtuigd dat we met z’n allen moeten proberen de verdere opwarming van de aarde te vermijden. De politiek heeft het signaal begrepen en heeft ambitieuze doelen gesteld. Zo wil Europa in 2030 de CO2-uitstoot met 55% verminderen en tegen 2050 klimaat neutraal zijn. Biogas en biomethaan spelen daarin een sleutelrol.

Waste to Energy, WtE

Vandaag gebruiken we afval als energiebron. De productie van biogas, door vergisting van organisch afval, is daar het beste voorbeeld van. Biogas wordt in een WKK-installatie omgezet tot warmte en elektriciteit. De productie van biogas kan al vanop kleine schaal, zoals bakkerijen of restaurants die op die manier (deels) in hun energiebehoefte voorzien. Op grotere schaal worden woonwijken, sportcentra of gevangenissen verwarmd.

De volgende stap is het opzuiveren van biogas tot biomethaan. Biomethaan is chemisch identiek aan aardgas. Het kan dus rechtstreeks in het bestaande aardgasnetwerk geïnjecteerd worden en zo de industriële productieprocessen van de nodige energie voorzien.

Multi Gas Probes zijn overal inzetbaar

In het biogas en biomethanisatieproces is een analyzer op verschillende plaatsen erg nuttig. Zo kan je onmiddellijk na de vergisting de verhouding CH4/CO2 bepalen, wat je een inzicht geeft in de bacteriële verhouding in het vergistingsproces en zo nodig kan je ingrijpen. Verder in het proces is vooral vochtmeting van belang om de efficiëntie van de warmtewisselaar en de koolfilter te bewaken. De beveiliging van de WKK of gasmotor tegen corrosie is geen overbodige luxe.

De membranen die bij de upgrade van biogas naar biomethaan voor de scheiding zorgen tussen CH4 en CO2 staan onder hoge druk waardoor er een groter risico op condensatie is. Vochtmeting helpt je de levensduur en het rendement van de membranen verhogen. Ten slotte is er nog het bewaken van methaanslip. Op basis van die inline meting kan je het methaanrijke gas terug naar de ingang van de installatie leiden om opnieuw te scheiden.

CO2 vangen

De beste manier om geen broeikasgassen uit te stoten, is ze niet produceren. Dat is duidelijk. Als dat niet kan – verbrandingsprocessen zullen nu eenmaal nog een tijd blijven bestaan – moet je vermijden dat CO2 en CH4 (methaan) vrijkomen in de atmosfeer. Dit afvangen van voornamelijk CO2 is bekend onder de term Carbon Capture. Er zijn tal van technieken en processen die CO2 uit een gasstroom kunnen isoleren. Sommige methodes leveren zelfs erg zuiver CO2 op dat gebruikt wordt in bv. de voedingsindustrie. In universiteiten werken onderzoekers hard aan betere en vooral goedkopere technieken.

Het afgevangen CO2 moet opgeslagen worden (CCS, Carbon Capture and Storage) om later als grondstof te gebruiken (CCU, Carbon Capture and Utilization) voor de productie van chemische stoffen die vandaag op minder duurzame wijze geproduceerd worden.

Conclusie

Meten is weten! Lees het volledige blogbericht en ontdek waarom meettoestellen in productie van biogas en biomethaan, maar eveneens in CCU en CCS, noodzakelijk zijn. Kom tot een beter rendement en minder kosten door de optimalisatie van je proces.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details