Platform over productie- en procesautomatisering
Compacte veiligheidscontroller met groeipotentieel

Compacte veiligheidscontroller met groeipotentieel

Het uitgangspunt van AS-Interface is om functionele veiligheid te realiseren. Functionele veiligheid die enerzijds eenvoudig, voordelig en onafhankelijk van besturing en instrumentatiebus is en anderzijds schaalbaar en toekomstbestendig is. Het ASi-5/ASi-3-portfolio van Bihl+Wiedemann heeft op dat gebied alle opties voor efficiënte oplossingen te bieden.

Veel gebruikers ‘beginnen klein’ met de Safety Basic Monitor, waarbij zij in eerste instantie bijvoorbeeld alleen gebruik maken van de configureerbare, veilige relaisfunctionaliteit daarvan. Naarmate het aantal toepassingen en de eisen toenemen, kan de compacte veiligheidscontroller meegroeien en tot een maximum van 31 aangesloten veilige modules aansturen. Daarbij is het niet van belang of het eenvoudige veilige in- of uitgangsmodules betreft of speciale modules voor een veilige bewaking van toerental, positie of analoge waarden of ook mutingapplicaties. De Safety Basic Monitor is dan bijvoorbeeld inzetbaar als kopstation voor ‘distributed’ veiligheidstoepassingen in modulaire machines of in automatisch geleide transportsystemen. Maar of het nu om een kleine of complexe installatie gaat: zowel de compacte veiligheidscontroller als de gehele veiligheidsoplossing zijn even handig te configureren, te parametriseren en te testen via de pc-softwaresuite ASIMON360 van Bihl+Wiedemann.

De Safety Basic Monitor is specifiek ontworpen voor ruimtebesparende montage op een DIN-rail in schakelkasten.

Ruimtebesparende montage

De Safety Basic Monitor met geïntegreerde veiligheidsmonitor van Bihl+Wiedemann is met zijn breedte van slechts 22,5 mm specifiek ontworpen voor ruimtebesparende montage op een DIN-rail in schakelkasten. Naargelang de configuratie heeft de Safety Basic Monitor niet alleen twee elektronisch veilige halfgeleideruitgangen maar ook tot vier veilige tweekanaalsingangen of tot acht digitale ingangen/uitgangen. Daarnaast zijn er fundamentele functies in geïntegreerd om veilig bewegingen te bewaken: een veilige tweekanaalsbewaking voor stilstand tot aan SIL2/PLd en een veilige toerentalbewaking voor twee of vier assen die voldoet aan eenkanaals-SIL1/PLc en tweekanaals-SIL3/PLe. Dankzij een groot aantal aanvullende functies, bijvoorbeeld voor koppeling van lichtschermen, tweehandsbediening of veiligheidssluitingen voor deuren, is de Safety Basis Monitor een voordelige oplossing voor kleine toepassingen. Voor zijn functie als configuratie- en diagnose-interface heeft de Safety Basic Monitor naar keuze een Ethernet TCP/IP- of een USB-aansluiting.

Bewakings- en aanvullende functies

In combinatie met de geïntegreerde ASi-master en ASi-veiligheidsmonitor kunnen via aanvullende veilige in- en uitgangen tot maximaal 31 veilige signalen worden verwerkt. De bewakingsfuncties van de standalone device met sensoren voor toerental en stilstand worden na integratie in ASi Safety uitgebreid met de volgende speciale toepassingen: toerengebieden, draairichtingen, posities en positiegebieden, eindstanden of remhellingen. Ook storingen en defecten, zoals slip, helling of asbreuk worden betrouwbaar geregistreerd. Andere aanvullende functies zijn een veilige transmissie en evaluatie van analoge waarden, bijvoorbeeld bij de veilige bewaking van temperaturen, druk of posities. Ook transporttechnische functies, zoals muting en gating zijn te realiseren.

Om de functionaliteit verder uit te breiden, is de Safety Basic Monitor zonder meerkosten en aanvullende hardware via Safe Link veilig te koppelen aan andere Safety Basic Monitors of ASi-5/ASi-3-gateways met een instrumentatiebus. Zo zijn veilige netwerken, zoals verschillende delen van een installatie of automatisch geleide transportsystemen, aan elkaar te koppelen. Ook bij gebruik van verschillende besturingen. De informatie kan daarbij zowel via bedrading als via de ethernetdiagnose-interface worden uitgewisseld, maar ook draadloos, bijvoorbeeld via radiocommunicatie, datafotocellen, 5G of industriële WLAN netwerken. 

Los van elkaar of integraal

Onafhankelijk van de grootte van een installatie zijn via Safe Link deelinstallaties tot een integraal systeem te combineren. In de meest uitgebreide variant kunnen bijna 2.000 veilige signalen in combinatie worden uitgewisseld. Zo kan een groot aantal totaal uiteenlopende toepassingen gerealiseerd worden. Het spreekt voor zich dat de Safe Link-technologie aan de hoogste veiligheidseisen voldoet tot aan SIL3/PLe toe. Complexe installaties kunnen zo in eerste instantie als afzonderlijke modules los van elkaar worden opgebouwd en met de Safety Basis Monitor of een ASi-5/ASi-3-gateway veiligheidstechnisch worden ingericht, getest en gekeurd. Op een later moment kunnen de modules aan elkaar worden gekoppeld en als integraal systeem in gebruik worden genomen.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details