Platform over productie- en procesautomatisering
Digitale transformatie van de fabricage van snowboards met CAPiTA MFG

Digitale transformatie van de fabricage van snowboards met CAPiTA MFG

Digitale transformatie in de maakindustrie is een grote uitdaging voor bedrijven van elk formaat. Digitale transformatie is de toepassing van digitale mogelijkheden om efficiency te verbeteren en waarde toe te voegen. Volgens het Research Advisory Board of Plattform Industrie 4.0 in samenwerking met het Fraunhofer Institute is het meestal een traag proces. Een aantal bedrijven heeft bewust besloten niet mee te doen aan digitalisering. Andere bedrijven missen de economische stabiliteit, affiniteit met digitalisering en/of de expertise om een effectieve transformatie te verwezenlijken.

CAPiTA MFG kiest voor een progressieve benadering van fabricage

De Oostenrijkse snowboardfabrikant CAPiTA MFG is een voorbeeld van een bedrijf dat ervoor heeft gekozen om hun bedrijfsvoering progressief aan te pakken. Het resultaat is een van de meest high-tech en duurzame productiefaciliteiten ter wereld. CAPiTA noemt hun fabriek het ‘Mothership’ en het is een groot voorbeeld van hoe de maakindustrie kan worden getransformeerd met technologie.

Duurzame en efficiënte fabricage

CAPiTA is opgericht in 2016. Het bedrijf vervaardigt snowboards van topklasse in het ‘Mothership’ in Feistritz, in de Oostenrijkse deelstaat Karinthië. Het team begon in 2018 met de digitalisering van hun productieprocessen. Hun doel was de meest technologisch geavanceerde en ecologisch verantwoorde productiefaciliteit in de snowboardindustrie te worden. Alle productieprocessen van CAPiTA worden uitgevoerd met 100% schone energie. Daarnaast is 98% van de grondstoffen afkomstig uit een gebied binnen een straal van maximaal vijf uur rijden. Het bedrijf legt ook veel nadruk op de voortdurende optimalisering van elke productiestap.

Een aantal uitdagingen – twee rugged oplossingen

CAPiTA had industriële workstation pc’s nodig die dichtbij het productieproces geplaatst moesten worden. Daarmee kunnen werknemers productiemachines bewaken en processen visualiseren. Daarnaast wilde CAPiTA werknemers toegang geven tot hun ERP-systemen én digitale documentatie. Overal en altijd. Denk aan lijsten met onderdelen, bedieningsinstructies en tekeningen van productmodellen.

Rugged oplossingen voor industriële workstations

CAPiTA koos voor de Karbon 300 als hun workstation. Deze rugged computers zijn trillingsbestendig. Ze kunnen dus in de fysieke nabijheid van de machines geplaatst worden. Daarnaast zijn de computers fanless en ventless. Dit ontwerp beschermt de elektronica van het systeem tegen zaagsel en stof wat tijdens de productie wordt gegenereerd.

De Karbon 300 is trillingsbestendig en kan in de nabijheid van de werkzaamheden in CAPiTA’s snowboard-fabriek worden geplaatst.

Voor processen die nóg meer CPU-vermogen vereisen, heeft CAPiTA MFG gekozen voor de Karbon 700-SE. Deze krachtige edge-computers worden ingezet voor algemene gegevensverzameling en -analyse en voor de automatische configuratie van machineparameters op basis van productidentificatie.

Versnelde productie

De digitale transformatie in de maakindustrie die CAPiTA heeft geïmplementeerd, heeft de productie enorm versneld. Taken zijn gemakkelijker voor de medewerkers en in sommige gevallen zijn de besluitvormingsprocessen die eerder door medewerkers werden uitgevoerd, nu gedigitaliseerd. Met de hulp van technologie kunnen producten gedurende het hele productieproces worden geïdentificeerd en dus naadloos worden getraceerd.

Rugged computers van OnLogic maken deel uit van CAPiTA MFG’s strategie voor digitale transformatie in de maakindustrie.

Wat zijn de toekomstplannen van CAPiTA MFG?

Volgens Miha heeft het bedrijf al een hoog niveau van digitalisering bereikt. Dit biedt nog meer mogelijkheden voor automatisering. Daardoor is CAPiTA MFG nóg gemotiveerder om hun doel te bereiken.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details