Platform over productie- en procesautomatisering
Glasvezel voor industriële communicatie
Ethernet en glasvezel vormen de ideale infrastructuur voor de communicatiebehoeften van een slimme stad.

Glasvezel voor industriële communicatie

B.E.S.D. uit Weert is al meer dan dertig jaar gespecialiseerd in industriële communicatieoplossingen. Hierin wordt steeds vaker glazvezeltechnologie toegepast vanwege een aantal onderscheidende voordelen: gebruikers kunnen meer data tegelijk versturen en bovendien met een aanzienlijk hogere snelheid over grotere afstanden. Als partner en groothandel ondersteunt B.E.S.D. haar klanten met het selecteren van de juiste componenten en adviseert zij over de wijze van aansluiten.

Applicatie met PEL modules die zijn ontworpen voor montage in lantaarnmasten.

Glasvezeltechnologie kennen de meeste mensen vooral vanuit de consumentenmarkt en kantoorautomatisering: computers communiceren sneller via glasvezel en ook kan er veel meer data gelijktijdig worden verstuurd. Onder andere de ‘gamers’ varen hier wel bij. 

Industriële communicatie

Glasvezel wordt echter ook steeds vaker ingezet voor industriële toepassingen. Ook hier gelden de voordelen dat er meer data gelijktijdig en sneller te versturen zijn dan via koper, maar er zijn meer redenen die juist voor de industrie onderscheidend zijn. Zeker wanneer de vergelijking wordt gemaakt met industriële communicatie via bijvoorbeeld Ethernet.

Deze Ethernet switches ondersteunen alle vezeltypen: van multi- en single-mode tot Plastic Optical Fiber, Hard Clad Silica of Polymer Clad Fiber.

Als eerste zijn met glasvezeltechnologie grotere afstanden te overbruggen. Afhankelijk van de uitvoering – multi- of singlemode – zijn data over afstanden van 5 tot 30 km probleemloos te versturen terwijl deze bij Ethernet worden beperkt tot ongeveer 100 meter. Ook voor bussystemen – waaronder CANBus, Modbus en Profibus – vergroot glasvezel de afstanden aanzienlijk. 

Omdat zich bij glasvezel lichtpulsjes verplaatsen via een glazen geleider, is er geen enkele kans op EMC-achtige invloeden. De kabels zijn dan ook zonder problemen in de directe nabijheid van stroomvoerende geleiders te leggen zonder het risico op storingen. Dit levert onder meer voordelen op bij toepassingen waar grotere vermogens een rol spelen. Denk daarbij aan de grootschalige opwekking van PV, fabrieken waar krachtstroom wordt gebruikt voor specifieke energie-intensieve machines of juist aan openbare ruimtes waar veel (groot)verbruikers staan opgesteld. Tot slot zijn de componenten van glasvezeltoepassingen galvanisch gescheiden omdat er uitsluitend ‘licht’ door de vezel gaat en geen stroom. Hierdoor is de kans op storingen aanzienlijk kleiner, net als de kans op beschadiging van gekoppelde componenten bij bijvoorbeeld blikseminslag of kortsluiting.

Deze spliceboxen (of splitterboxen) zijn ontworpen voor multimode, singlemode en Plastic Optical Fiber (POF) glasvezelbekabeling.

Adviserende rol

De rol van B.E.S.D. ligt niet alleen besloten in het aanleveren van de componenten die nodig zijn voor een glasvezelverbinding maar ook in het uitbrengen van advies. Bijvoorbeeld aan bedrijven die zich voor het eerst met deze technologie bezighouden. Kristof Stas, eigenaar van B.E.S.D. geeft aan: “Er zijn zo’n acht verschillende uitvoeringen van glasvezeltechnologie waaruit een bedrijf kan kiezen. De multi- en singlemode zijn de twee meest voorkomende waarvoor ook het meeste materiaal beschikbaar is. Deze hebben dan ook de voorkeur.”

Hij vervolgt: “Daarnaast kijken we wat de beste keuze is qua componenten. De glasvezelkabel zelf wordt veelal geleverd door de partij die de laswerkzaamheden uitvoert. Dat is een specialistisch karwei dat bedrijven over het algemeen niet zelf kunnen. Deze lassende partij zorgt er enerzijds voor dat de glasvezelkabel wordt gekoppeld aan een zogenaamde splitterbox. Dit is de passieve component in een glasvezeltoepassing en bedoeld voor het aansluiten van de applicatie op de glasvezel. De actieve componenten in het geheel zijn de omvormers die de koppeling tussen glasvezel en (bijvoorbeeld) Canbus tot stand brengen. Op deze manier hebben eindgebruikers of machinebouwers uitsluitend te maken met gestekkerde bekabeling die alleen nog moet worden aangesloten.”

Smart-City

Naast de eerder genoemde toepassingen, die bij uitstek geschikt zijn voor communicatie via glasvezel, heeft B.E.S.D. speciaal in het kader van ‘Smart City’ een aantal zogenaamde PEL modules van EKS exclusief in het programma. In deze IP54 behuizingen zijn verschillende componenten ondergebracht die als complete unit in lichtmasten geplaatst kunnen worden. Hier bieden ze de mogelijkheid om verlichting maar ook informatieborden, camera’s of andere bewakingssystemen eenvoudig via Ethernet aan te sturen. Door de hoge beschermingsklasse is er geen aparte en vandalismegevoelige omkasting nodig maar zijn de elementen direct in de lichtmast te integreren. Stas: “Het is goed om te zien dat de toepassing van lichtgewicht, snelle en veilige glasvezeloplossingen groeit. Het is inmiddels uitontwikkeld tot een volwassen en bewezen technologie waar de industrie nog véél voordeel bij kan hebben.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details