Platform over productie- en procesautomatisering
3,3 miljoen meetinstrumenten kalibreren

3,3 miljoen meetinstrumenten kalibreren

Efficiënte (productie)processen staan of vallen bij de mogelijkheid om nauwkeurig te kunnen meten. Hiermee zijn bedrijven onder meer afhankelijk van de juiste en gekalibreerde meetinstrumenten. Trescal levert hiervoor een scala een diensten, variërend van het uitvoeren van kalibraties in huis of op locatie tot het nauwkeurig meten in het nanometerbereik op de nieuwste optische 3D meetmachine.

In de geklimatiseerde laboratoria worden massakalibraties uitgevoerd, inclusief kalibratie van balans en weegschaal, gewicht en comparatorkalibratie.

De wereld van nauwkeurigheid en kalibratie is er eentje van kennis en ervaring. Begrijpen wat referenties zijn, welke gereedschappen er nodig zijn en aan welke kwaliteit deze moeten voldoen. Trescal is specialist in deze materie. De oorsprong van het bedrijf ligt in de kalibratieafdeling van Air Liquide (FR), die in 2007 verzelfstandigde. Inmiddels is Trescal vertegenwoordigd op ieder continent ter wereld met meer dan 5.000 medewerkers, waarvan ca. 500 in de Benelux.

Dienstenpakket

Hoewel het kalibreren van meetinstrumenten voor uiteenlopende sectoren centraal staat – er worden jaarlijks maar liefst 3,3 miljoen (!) instrumenten gekalibreerd – biedt Trescal ook andere diensten zoals reparatie en onderhoud van instrumentatie, validatie en kwalificatie, asset management, ondersteuning bij inkoop en trainingen over meettechnieken en accreditatieprocessen. Daarnaast ondersteunt Trescal bij de aanschaf van meetsystemen en oplossingen voor het beheer van meetapparatuur. 

Trescal heeft diverse zeer nauwkeurige Zeiss 3D meetmachines in de Benelux staan, waarmee voor klanten 3D metingen worden verricht (ISO 17025).

Salesmanager Kasper Pijs: “Ons team van vakkundige professionals beschikt hiervoor niet alleen over technische kennis, maar begrijpt ook de branches waarvoor we werken. De procestechniek gebruikt immers andere meetapparatuur, waaraan andere eisen worden gesteld dan bijvoorbeeld bedrijven in de voedingsindustrie. Voor het daadwerkelijk uitvoeren van de kalibraties beschikken we over moderne laboratoria die zijn uitgerust met geavanceerde technologie om een breed scala aan instrumenten te kalibreren; van elektronica, mechanische en geometrische apparaten tot temperatuur-, vochtigheid- en drukapparatuur.”

Als onderdeel van de Trescal Group houdt Trescal in de Benelux zich strikt aan de internationale normen. Dit betekent dat het bedrijf ook kan ondersteunen bij het handhaven van kwaliteit en betrouwbaarheid van de activiteiten van de specifieke klant. Typisch een onderdeel van asset management en procesoptimalisatie. Pijs: “Het grootste deel van de kalibraties wordt uitgevoerd in onze eigen laboratoria – waarvoor we onder meer beschikken over een eigen transportservice – maar we kunnen kalibraties ook op locatie uitvoeren.”

Nieuwste hightech apparatuur

De ontwikkelingen in de meet- en kalibratietechnologie staan niet stil. Vooral met betrekking tot zeer nauwkeurige metingen neemt de vraag toe, waarbij meten in het nanometerbereik al lang niet meer exotisch is. Voor deze klanten investeerde Trescal onlangs in een optische 3D meetmachine: de Alicona µCMM. Dit puur optische systeem meet contactloos en is met een nauwkeurigheid vanaf 0,8 µm (ISO10360-8) het nauwkeurigste systeem in zijn klasse. Het nauwkeurigste objectief heeft een resolutie van 10 nanometer. Pijs: “Met deze nieuwe meetmachine combineren we de voordelen van tactiele coördinatenmeettechnologie met optische oppervlaktemeting om afmetingen, positie, vorm en ruwheid van componenten te meten met één sensor. Omdat de metingen uitsluitend worden uitgevoerd op echt relevante meetpunten, kun je hele korte inspectietijden realiseren. En omdat de metingen contactloos zijn, zal deze machine het oppervlak van de hoognauwkeurige producten ook niet beschadigen. Bovendien komt hij op plekken waar andere meetmachines niet kunnen komen.”

De optische 3D meetmachine: de Alicona µCMM meet contactloos en met een nauwkeurigheid vanaf 0,8 µm (ISO10360-8).

De nieuwe meetmachine zal vooral worden ingezet voor kwaliteitsdoeleinden van producten die vervaardigd zijn van gangbare industriële materialen. Hieronder ook composieten zoals PCD, CFRP, keramiek, chroom en silicium; ongeacht of het om matte, gepolijste of reflecterende producten gaat.

Toekomst

Pijs besluit: “Door onze ervaring in de uiteenlopende sectoren is ons team bij uitstek in staat om mee te denken in het meest efficiënte proces richting het uitvoeren van metingen of het controleren van producten. Op basis van aangeleverde CAD-bestanden en bijbehorende kwaliteitseisen kunnen we bijvoorbeeld meetprogramma’s ontwikkelen die gereed zijn nog voordat een eerste product uit de machine komt. Hierdoor kunnen bedrijven al in de eerste proeffase de juiste kwaliteitsmetingen uitvoeren, om zo vast te stellen of en welke wijzigingen nog in het productieproces moeten worden doorgevoerd. Vooruitdenken maakt bedrijven sneller.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details