Platform over productie- en procesautomatisering
‘De digitale transformatie kan alleen een succes worden door samen te werken’
Samenwerking en data leiden tot nieuwe digitale ecosystemen en bedrijfsmodellen.

‘De digitale transformatie kan alleen een succes worden door samen te werken’

Digitalisering biedt machinebouwers enorme kansen voor nieuwe bedrijfsmodellen. Automatiseringsspecialist Lenze en hightechbedrijf Trumpf zijn ervan overtuigd dat partnerschappen en openheid de sleutels zijn tot een succesvolle toekomst.

De toekomst van de maakindustrie ligt in digitale, op data gebaseerde bedrijfsmodellen en services. Dat is inmiddels alom bekend. Maar vooral het midden- en kleinbedrijf (mkb) vindt het moeilijk om digitale services te implementeren door een gebrek aan gespecialiseerd personeel, expertise en infrastructuur. Daarom is het des te belangrijker om specifieke kennis op het gebied van software engineering, IT en automatisering te delen – bijvoorbeeld door strategische samenwerking en open uitwisseling van data.

Automatisering is een win-winsituatie voor iedereen. Het stimuleert digitale transformatie omdat het informatietechnologie in de machines brengt en het vermindert de CO2-footprint omdat het de energie-efficiëntie verhoogt.

Samenwerking

“Digitalisering is een gigantisch project dat je moeilijk als bedrijf volledig zelfstandig kunt aanpakken. Alleen bedrijven die vertrouwen op samenwerking met de juiste partners om nieuwe expertise op te bouwen, zullen succesvol zijn”, zegt Christian Wendler, CEO van Lenze. “Sommige mkb-bedrijven worden afgeschrikt door de moeite die het kost om geschikte softwareoplossingen te implementeren. Maar de investering zal zich vroeg of laat zeker terugbetalen”, verzekert hij.

Slimme data in plaats van Big Data

Digitalisering is niet de enige structurele transformatie. Megatrends zoals decarbonisatie en demografische veranderingen vormen eveneens uitdagingen voor machinebouwers. Voor Wendler ligt de oplossing in automatisering. “Automatisering is een win-winsituatie voor iedereen. Het stimuleert digitale transformatie omdat het informatietechnologie in de machines brengt. Het vermindert de CO2-footprint omdat het de energie-efficiëntie verhoogt. En het lost het tekort aan geschoolde technici op door een vereenvoudiging van processen en besparing van de werktijd.”

Veilige toegang op afstand in een gebruiksvriendelijk dashboard, ticket- en documentbeheer leidt tot meer efficiëntie bij het oplossen van dagelijkse issues in een krimpende arbeidsmarkt.

Smart data

Automatisering heeft data nodig. Geen enorme hoeveelheden, maar wel juiste, intelligent verwerkte gegevens: smart data. Dit is precies de specialiteit van de digitale experts van Lenze, stelt Wendler. “Gegevens van de aandrijvingen en besturingssystemen komen terecht in digital twins en zij halen er kleine pakketjes relevante gegevens uit voordat ze worden geanalyseerd. Ze transformeren ze vervolgens als slimme data met behulp van domeinkennis. Het potentieel om hiermee materiaal, werktijd en energie te besparen, is erg groot. Bedrijven kunnen zo hun energieverbruik met tot wel 50 procent verminderen, ze kunnen op grondstoffen besparen en zorgen voor meer duurzaamheid in de industrie.”

Open, digitale ecosystemen

Lenze begeleidt klanten tijdens het hele digitaliseringsproces en ziet in samenwerken met partners een belangrijke sleutel tot succes. Dit blijkt ook uit de betrokkenheid van het bedrijf bij de initiatieven Manufacturing X en Open Industrie 4.0 Alliantie. Het doel van deze bedrijfs- en industrie-overschrijdende projecten is het creëren van een onafhankelijke, open dataruimte voor de uitwisseling van componenten, expertise en technologieën. “Hoe definiëren we uniforme standaarden? Hoe werken machines in fabrieken optimaal samen? Dit zijn belangrijke vragen die we ons moeten stellen. De successen van gisteren mogen de successen van morgen niet in de weg staan. We hebben nieuwe partnerschappen, bedrijfsmodellen en een moderne mentaliteit nodig om samen succesvol te zijn in de industrie”, zegt Thomas Schneider, Directeur Ontwikkeling Gereedschapsmachines bij Trumpf, specialist in bewerkingsmachines voor flexibele bewerking en industriële lasertechnologie.

Doel van bedrijfs- en industrie-overschrijdende projecten is het creëren van een onafhankelijke, open dataruimte voor de uitwisseling van componenten, expertise en technologieën.

Beide bedrijven, Trumpf en Lenze, stimuleren de digitale transformatie van de maakindustrie. Ze werken samen aan technologieën en implementatieconcepten als onderdeel van Manufacturing X. “Gegevens vol vertrouwen en gezamenlijk kunnen gebruiken in de hele productie- en toeleveringsketen betekent meer veerkracht bij verstoringen, duurzamer opereren en een groter concurrentievermogen”, legt Schneider uit. 

Oplossingen

Lenze biedt alvast oplossingen voor deze andere werkwijze. Wendler: “Een van de oplossingen is het Asset Performance Platform. Het combineert veilige toegang op afstand, IoT-dataverzameling, een gebruiksvriendelijk dashboard, ticket- en documentbeheer en leidt tot meer efficiëntie bij het oplossen van problemen en/of personeelswisselingen. Het platform vergemakkelijkt de samenwerking tussen OEM’s en machineoperators en maakt het mogelijk om de service uit te breiden. Het open automatiseringsplatform Nupano biedt ruimte voor nieuwe bedrijfsmodellen. Het stelt het mkb in staat om machines uit te rusten met applicaties waarmee ze hun hele levenscyclus eenvoudig kunnen beheren. Met deze opzet kunnen bovendien IT met OT gecombineerd worden waardoor ze echte toegevoegde waarde genereren.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details