Platform over productie- en procesautomatisering
Intelligente procesautomatisering – wat is het en hoe kan het jouw bedrijf helpen?

Intelligente procesautomatisering – wat is het en hoe kan het jouw bedrijf helpen?

Je bent waarschijnlijk al eens intelligente procesautomatisering tegengekomen, ook al besefte je het niet. Het kan zijn dat je online een verzekering hebt afgesloten of een bankrekening hebt geopend zonder met een vertegenwoordiger te hebben gesproken. Zelfs betalen aan een zelfbedieningskassa in de supermarkt is een geautomatiseerd proces met behulp van technologie. Maar wat is slimme procesautomatisering precies?

Wat is intelligente procesautomatisering?

Intelligente procesautomatisering omvat een reeks technologieën die worden gebruikt om digitale operaties te integreren, automatiseren en beheren. Met behulp van software worden procesautomatisering mogelijkheden gecombineerd met machine learning en AI, die het “intelligente” deel vormen. Intelligente procesautomatisering is al in veel bedrijven ingevoerd, maar andere beginnen net aan de reis naar het effectief automatiseren van voorheen handmatige processen.

Welke technologieën maken procesautomatisering intelligent?

Het “intelligente” deel van procesautomatisering zit in de verschillende technologieën die worden gebruikt om vaak enorm grote hoeveelheden gegevens op een zinvolle manier te verzamelen, te verwerken en te structureren. Hier zijn enkele van de technologieën die worden gebruikt om intelligente procesautomatisering oplossingen te bouwen.

Robotic process automation (RPA)

Gerobotiseerde procesautomatisering bootst de manier na waarop mensen omgaan met computerprogramma’s. Door programmeerbare softwarerobots of “bots” te gebruiken, kunnen routinetaken automatisch worden uitgevoerd en kunnen werknemers hun tijd besteden aan andere taken. De toepassingen voor RPA variëren van het verwerken van formulieren en het ophalen van gegevens tot het bedienen van complexe elektronische systemen. Een ander interessant voorbeeld zijn de oogstrobots gemaakt door Advanced.farm, die het vervelende en inspannende werk van het oogsten van aardbeien in Californië op zich nemen.

Digital process automation (DPA)

Digitale procesautomatisering verwijst naar de digitalisering van systemen en processen, evenals de automatisering van informatieoverdracht. DPA kan helpen gebruikers toegang te geven tot alle gegevens en informatie die zij nodig hebben om hun taken uit te voeren. Dit optimaliseert workflows die voorheen gebaseerd waren op menselijke interacties. DPA is een evolutie van klassiek Business Process Management (BPM), maar richt zich op het verbeteren van de klantervaring en de interacties tussen klanten, leveranciers en partners.

Kunstmatige intelligentie (AI) 

Niet elk proces dat geautomatiseerd moet worden vereist kunstmatige intelligentie. Echter, machine learning of deep learningmachine vision en Natural Language Processing (NLP) kan een nuttige aanvulling vormen op intelligente procesautomatisering. RPA neemt repetitieve taken op zich die geen leer- of denkcomponent nodig hebben. AI kan daarentegen ook nuttig zijn op gebieden waar bijvoorbeeld grote hoeveelheden data geanalyseerd en gestructureerd of vergeleken moeten worden.

Welke processen kunnen worden geautomatiseerd?

Vaak worden processen geautomatiseerd die tijdrovend en repetitief zijn, of die capaciteit bij medewerkers in beslag nemen. Intelligente procesautomatisering is daarom geschikt voor de volgende soorten taken:

  • Tijd- en resource-intensieve, maar ook foutgevoelige handmatige taken (met Robotic Process Automation, RPA)
  • Repetitieve en voorspelbare workflows (op regels gebaseerde beslissingen door Machine Learning, ML)
  • Workflows met weinig personalisatie of zeer algemene technische standaarden en specificaties (compliance, factuurverwerking)
  • Intensieve tekstuele communicatie (Natural Language Processing, NLP)
  • Klantenservice (cognitieve agents)
  • Realtime volgen van overdracht tussen systemen en teams (slimme workflows)

Voordelen van intelligente procesautomatisering

Zoals hierboven uiteengezet, biedt intelligente procesautomatisering een aantal voordelen voor bedrijven, waaronder:

  • Lagere bedrijfskosten
  • Verbeterde communicatie binnen de organisatie
  • Hogere productiviteit
  • Hogere kwaliteit van werk en/of producten

Intelligente procesautomatisering mogelijk gemaakt door OnLogic computers

Het hart van een automatiseringsproject is de hardware die de gegevensverwerking uitvoert. Omdat ze in elke omgeving worden gebruikt, van stoffige productieruimtes tot ijskoude koelmagazijnen, krijgen computers die worden gebruikt voor procesautomatisering veel te verduren. OnLogic biedt automation computers die speciaal voor dit doel zijn ontworpen. Heb je vragen over jouw project? Neem contact op met ons team voor hulp bij het kiezen en configureren van de perfecte industriële computer.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details