- Nieuws
- Motion & Drives
- Control & Network
- Process & Instrumentation
- Sensor & Vision
- Services & Solutions
- IT & OT
Predictive maintenance is een datagedreven methodiek voor het monitoren en analyseren van de conditie van processen en apparatuur. Hiermee kan het falen van apparatuur voorspeld worden, zodat proactief kan worden ingegrepen. Dat heeft legio voordelen voor machinebouwers en -gebruikers, zoals minder downtime, een langere levensduur van equipement en meer efficiency in onderhoud en service. Onder de streep faciliteert predictive maintenance een hogere over all performance en kostenreductie. HMS maakt dit mogelijk met Ewon, een flexibel en schaalbaar IoT-platform.
Predictive maintenance is al heel wat jaren een buzzwoord in de wereld van de machinebouw. Vreemd is dat niet. Er kunnen heel wat pijnpunten mee worden overwonnen, te beginnen met een gebrek aan inzicht in de status van apparatuur. Producenten en gebruikers kunnen daardoor compleet worden overvallen door een serviceboodschap of het falen van machines, zoals robots, productiemachines, bouwliften en werktuigen. Sep Schraven, Key Account Manager bij HMS Networks, noemt dat een bekend fenomeen, en de consequenties zijn niet zelden ingrijpend.
“Problemen die ten koste gaan van de productie moeten worden opgelost – en wel snel, ter plekke en door een specialist”, aldus Schraven. “Waar machinebouwers doorgaans nationaal en internationaal opereren, zal die expert niet zelden een flinke reis naar de klant moeten maken om te onderzoeken wat er aan de hand is. Wellicht kan er direct een oplossing worden geboden. Lukt dat niet, bijvoorbeeld omdat vervangende onderdelen en meer mensen nodig zijn, dan leidt dat tot verder tijdsverlies. Bij bezoeken aan klanten in verre landen kunnen ook cultuurverschillen resulteren in flinke vertragingen, zo leert de ervaring. Vandaag de dag is een diagnose op afstand door in te loggen op een machine en relevante data te bekijken in een behoorlijk aantal gevallen mogelijk. Maar ook dan hebben we het over een tijdrovend onverwacht issue dat je liever wilt voorkomen.”
Een tweede gevolg van reactief onderhoud betreft verstoring van de service- en onderhoudsoperaties van de machinebouwers. Wanneer monteurs regelmatig van stel op sprong worden weggeroepen, gooit dat de planning overhoop. Dat is inefficiënt, kost geld en kan teams frustreren. De spoedklus voor de ene klant kan zo bovendien ten koste gaan van reguliere service aan de andere, wat tevens de relatie onder druk kan zetten. Nog zo’n pijnpunt betreft de potentiële impact op de verkoop van reserveonderdelen. Dat is vaak een belangrijk onderdeel van het verdienmodel van machinebouwers. Leverzekerheid en -snelheid zijn daarbij key. De klant gaat geen maanden op een product wachten; hij wil bestellen, tijdige levering en door.
Schraven: “Grote bedrijven met enorme financiële belangen kijken vanuit dat perspectief nogal eens naar de mogelijkheid om spare parts lokaal in te kopen. Zo creëren ze meer onafhankelijkheid van de leverancier van hun apparatuur; verzekeren ze zich van een snelle oplossing mocht er iets kapotgaan. Een machinebouwer neemt wat dit betreft geen unieke positie in, kan bijvoorbeeld niet alle denkbare onderdelen op voorraad houden, maar heeft die sales wel nodig. Met behulp van predictive maintenance weet je wat er gaat komen, welke producten wanneer nodig zijn voor proactief onderhoud, en kun je dus zekerheid in de verkoop creëren. Bovendien los je er een ander groot probleem mee op. Veel machines staan gewoonweg niet of onvoldoende onder controle. Falen ze, dan worden inkomsten misgelopen. Een machinebouwer moet 24/7 klaar staan om in dit soort onvoorspelbare situaties direct in actie te komen. Predictive maintenance faciliteert minder en een planbare downtime, en daar wordt dus iedereen blij van.”
De belofte van predictive maintenance is groot. In werkelijkheid wordt het relatief weinig toegepast door machinebouwers. De redenen hiervoor liggen volgens Schaven voor de hand: het is nieuw, uitdagend en vergt specifieke kennis. Tegelijkertijd ziet hij de marktvraag groeien. Iedereen voelt de voordelen op zijn klompen aan. Met de toenemende digitalisering en connectivity van machines is de tijd er ook rijp voor. Maar hoe krijg je het in de praktijk voor elkaar? Dat is de vraag die hem het meest gesteld wordt. HMS begeleidt bedrijven in dit proces, van strategie tot en met implementatie, en biedt daarbij een concreet product: het Ewon-platform dat bestaat uit de Ewon Flexy IoT gateway en i4Connected IoT software.
“HMS heeft een enorme ervaring in het ontsluiten van data uit machines”, stelt Schaven. “Dat doen we ook met Ewon Flexy. Deze unieke IoT gateway verzamelt data via het besturingssysteem van een machine, voert enige bewerkingen uit en kan gegevens naar een database in de cloud of externe devices sturen. Deze communicatie komt tot stand door gebruik van bewezen technologieën zoals Talk2m VPN service en MQTTs, die ook de beveiliging van vertrouwelijke data garanderen. Zo stellen we machinebouwers in staat om vitale Key Performance Indicatoren te monitoren, analyseren en presenteren ten behoeve van voorspelbaar onderhoud. Dit platform is bijzonder flexibel en opschaalbaar. Het wordt één keer ontworpen en geïnstalleerd; machinebouwers kunnen het zelf configureren en onderhouden om informatie naar alle betrokkenen te ontsluiten.”
Een machinebouwer, gebruiker, servicemonteur, inkoper of manager: iedereen heeft zijn eigen positie en verantwoordlijkheden, en dus behoefte aan een specifiek beeld van de status van een machine. Dit helpt bij het bewaren van focus en voorkomt onder andere een overload aan informatie. Het platform voor predictive maintenance van HMS faciliteert daarom user management ten behoeve van (en de rechten op) verschillende inzichten op verschillende niveaus. “We bieden dus de mogelijkheid van analyses en prestaties op maat, en die zijn ook inbegrepen in de software. Daarbij kunnen zowel live als historische data gevisualiseerd worden. Zo kunnen de ontwikkeling en verbanden van en tussen KPI’s gevolgd worden over de tijd en dat is cruciaal voor optimaal proactief onderhoud.”
Schraven: “Daarnaast is onze technologie machinenetwerk-agnostisch. Er worden wereldwijd uiteenlopende protocollen voor besturing van machines gehanteerd. Ewon Flexy werkt onafhankelijk van die standaarden. Dat betekent dat het overal kan en mag worden ingezet, bij klanten in Amerika, Europa, Azië, … Bovendien kan ons platform voor predictive maintenance gekoppeld worden aan bedrijfssoftware zoals ERP-systemen en planningstools, met alle efficiencyvoordelen van dien. Ook hiermee brengt HMS de belofte van predictive maintenance naar de werkelijkheid. Dat kunnen spannende trajecten zijn voor machinebouwers. Maar wij ondersteunen klanten gedurende het hele proces, van de eerste plannen en het ontwerp tot en met het opleiden van mensen zodat ze het beheer volledig en succesvol in eigen hand kunnen nemen.”
HMS is een concern in de industriële ICT. Het bedrijf is wereldwijd actief, telt meer dan 750 medewerkers, heeft kantoren in 17 landende en houdt de productie volledig in de hand met eigen fabrieken in Europa. Corebusiness is de ontwikkeling en verkoop van producten en oplossingen die industriële apparatuur – van robots en auto’s tot en met airconditioners en generatoren – in staat stelt om te communiceren en informatie te delen met software en systemen. Daarmee bedient HMS zowel fabrikanten als gebruikers van die apparatuur.