Platform over productie- en procesautomatisering
Besparen dankzij op maat gemaakte aansluitklare kabels en kabelrupssystemen
De imposante readychain afdeling in vogelvlucht.

Besparen dankzij op maat gemaakte aansluitklare kabels en kabelrupssystemen

Door het groeiende tekort aan technici is efficiëntie meer dan ooit belangrijk in alle technische sectoren en op alle afdelingen. igus wil haar klanten ontzorgen en biedt daarom readycable en readychain aan. “Deze voorgemonteerde kabels en kabelrupssystemen kunnen leiden tot een enorme tijds- en kostenbesparing”, legt Sebastiaan Koelewijn van igus uit.

Opgeleverde readychain-systemen reeds in montagepositie gemonteerd op een rack.

igus is producent van kabelrupsen, rupskabel, glijlagers en lineair geleidingen voor bewegende toepassingen in diverse sectoren, van laboratoria en machinebouw tot offshore toepassingen. “Voor veel bedrijven is het vaak een tijdrovend proces om kabelrupsen op de juiste manier van de kabels en bijbehorende connectoren te voorzien. Het is niet hun corebusiness. Hier komen wij in beeld. We bieden diverse kabels, rupsen en andere componenten en daarnaast een groot assortiment aan geconfectioneerde servo-/motor- en encoderkabels die we in eigen beheer volgens 34 populaire fabrikantstandaarden produceren. Daarmee kunnen we merkonafhankelijk flexibiliteit bieden”, legt Koelewijn uit. Hij is product manager van de business unit readychain en readycable.

Torque Master machine van igus voor het geautomatiseerd sluiten van rondstekkers.

Aansluitklaar

Met readycable en readychain wil igus klanten nog meer ontzorgen. “Geconfectioneerde readycable kabelrupskabels zijn aansluitklare kabels voor gebruik in kabelrupsen”, legt hij uit.  “Onder de noemer readychain vallen voorgemonteerde op maat gemaakte kabelrupssystemen. Daarbij zijn vier varianten mogelijk: Basic, Standard, Standard Plus en Premium. Afhankelijk van de wens van de klant leveren we een eenvoudige kabelrups en kabel of volledig voorgemonteerde kabelrupssystemen in de juiste vorm, inclusief rack zodat klanten het plug-and-play in hun machineframes kunnen monteren.”

De juiste oplossing voor de toepassing

Koelewijn gaat in op een aantal voordelen. “Het lijkt eenvoudig om kabels en kabelrupsen te integreren, maar hier komt vaak veel meer bij kijken dan men denkt.

Readycables zijn er in alle soorten en maten voor maar liefst 34 populaire fabrikantstandaarden.

Er zijn diverse omgevingsvariabelen die invloed kunnen hebben op de kabels en kabelrupsen. Denk aan de aanwezigheid van olie of chemicaliën, de hoeveelheid UV-licht waaraan de kabel(rups) wordt blootgesteld, de rijweglengte en buigradius die invloed hebben op mechanische krachten en ook de trekontlasting is een belangrijk aandachtspunt. We gaan graag met klanten in gesprek zodat we het juiste advies op maat kunnen geven.”

Kwaliteit en zekerheid, dankzij uitgebreid testen

“Met readycable en readychain leveren we op maat gemaakte systemen waarbij ieder onderdeel een apart testcertificaat krijgt dat volledig traceerbaar is”, aldus Koelewijn. “Iedere kabel die we voorzien van connectoren is een kabel die zowel een optische als elektrische test heeft ondergaan. Dankzij deze uitgebreide kwaliteitsinspecties kunnen we kwalitatieve systemen leveren en een lange levensduur garanderen. We bieden dan ook tot vier jaar garantie op kabels en tot 36 maanden op kabelrupsen. We nemen daarmee niet alleen de zorg, maar ook de verantwoordelijkheid voor dit onderdeel bij de klant weg.”

Praktijkvoorbeeld

Hij geeft een voorbeeld uit de praktijk. “Een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in 3D betonprinten begon met een standaardkabel die bij haar robots werd geleverd, maar dit leverde na slechts enkele duizenden bewegingen al kabelbreuken op. Zij zocht daarom naar een betere oplossing en kwam bij ons terecht. Samen hebben we de situatie grondig bekeken waarna we een geschikte geconfectioneerde robotkabel konden bieden. En ook de manier om de kabels te gebruiken werd op ons advies gewijzigd. Na positieve resultaten in de praktijk hebben we vervolgens de samenwerking geïntensiveerd. Samen namen we de bekabeling van de portaalbetonprinter opnieuw onder de loep. Het resultaat? We leveren nu alle kabelrupssystemen plug-and-play voor zowel de X-, Y- en Z-as als compleet systeem voor de portalen. Een bijkomend voordeel hiervan is dat er bij vervanging eenvoudig en snel een module kan worden uitgewisseld. Hiermee wordt de downtime nihil.”

Industrieel geproduceerd

De systemen worden in de igus-fabriek industrieel geproduceerd met state-of-the-art productietechnieken en gespecialiseerde medewerkers. “Of het nu gaat om eenvoudige of complexe systemen met op maat gespecificeerde kabels, slangen, connectoren, scheidingsschotten, aansluitelementen, trekontlastingen en bevestigingsmaterialen: we streven ernaar om alles zoveel mogelijk geautomatiseerd te produceren. Er komt waar mogelijk geen handgereedschap meer aan te pas. Dankzij industriële productie kunnen we de krachten, drukken en slijtage nauwgezet monitoren en indien nodig bijstellen. Dit leidt tot de gewenste betrouwbare kwaliteit en een lange levensduur.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details